Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Μούχλα και φυσική καταπολέμησή της

MOYXLA-p1
Η μούχλα είναι μία μορφή μύκητα –μικροσκοπικού οργανισμού που τρέφετε με οργανική ύλη σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας και αναπαράγεται με μικροσκοπικούς σπόρους που μπορούν να διαδοθούν μέσω του αέρα.
Ο κακός αερισμός και η υγρασία είναι δύο παράγοντες που βοηθούν την ανάπτυξη της μούχλας. Για την καταπολέμησή της υπάρχουν διάφορα χημικά προϊόντα ή τεχνικά μέσα. Αντί όμως να χρησιμοποιήσετε δραστικές χημικές ουσίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, προσπαθήστε να σκοτώσετε την μούχλα με φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.
Χλωρίνη
Αν και η χλωρίνη δεν είναι ένα χημικό σκεύασμα φιλικό προς το περιβάλλον, παρ’ όλα αυτά είναι ένα πολύ δυνατό μικροβιοκτόνο. Αναμείξτε 3 φλυτζάνια νερού με 1 φλιτζάνι χλωρίνης και 1/4 του φλιτζανιού υγρό απορρυπαντικό πιάτων ή υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων. Περάστε το διάλυμα με ένα σφουγγάρι πάνω από την μουχλιασμένη επιφάνεια και αφήστε το 10 λεπτά για να δράσει σε βάθος, διατηρώντας το σημείο βρεγμένο. Στη συνέχεια τρίψτε με σφουγγάρι την επιφάνεια ώστε να αφαιρεθεί η μούχλα, ξεπλύνετε την με καθαρό κρύο νερό και αφήστε την να στεγνώσει.
MOYXLA-p2Προσοχή: Σε καμία περίπτωση μην αναμείξετε χλωρίνη με αμμωνία ή διάλυμα που περιέχει αμμωνία γιατί θα προκληθούν τοξικοί ατμοί.
Ξίδι
Αραιώστε το με νερό ψεκάζετε  κατ ‘ευθείαν επάνω στην περιοχή. Αφήστε το για μερικές ώρες, στη συνέχεια τρίψτε το με ένα σφουγγάρι. Μελέτες έχουν δείξει ότι το λευκό ξύδι σκοτώνει το 82% των σπορίων μούχλας, καθώς επίσης και τους ιούς και τα βακτήρια.
Υπεροξείδιο του υδρογόνου ή Οξυζενέ
Ψεκάστε με υδάτινο διάλυμα που περιέχει 3% υπεροξείδιο του υδρογόνου πάνω στην επιφάνεια τις μούχλας και αφήστε το για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια τρίψτε με την επιφάνεια με ένα υγρό πανί για να αφαιρέσετε όλα τα υπολείμματα από τα σπόρια της μούχλας. Μπορείτε να προσθέσετε στο διάλυμα μαγειρική σόδα και ξύδι για να ισχυροποιήσετε την δράση του.
Μαγειρική σόδα
Η μαγειρική σόδα είναι αποτελεσματική στην απομάκρυνση μούχλας. Διαλύστε την μαγειρική σόδα σε νερό ή νερό και ξύδι και ψεκάστε πάνω στην επιφάνεια. Αφήστε το διάλυμα να μείνει στην επιφάνεια και στη συνέχεια, τρίψτε και σκουπίστε το με ένα υγρό πανί. Η Μαγειρική σόδα είναι ένα φυσικό και πολύ ήπιο απολυμαντικό.
Βόρακας
Φτιάξε μία λάσπη από βόρακα και νερό, άπλωσε το στο σημείο που έχει μούχλα, άφησε το για ένα βράδυ και το πρωί θα ξεπλύνετε με άφθονο ζεστό νερό. Η μούχλα θα είναι παρελθόν.
Για να αποφύγετε την επανεμφάνιση της μούχλας προσπαθήστε να βρείτε για να καταπολεμήσετε την γενεσιουργό αιτία της δημιουργίας της. Μπορείτε ακόμη στις υγρές επιφάνειες να εφαρμόζετε ένα ελαφρύ ψέκασμα με διάλυμα ξυδιού.
Προσοχή: Πριν καθαρίσετε καλά μία επιφάνεια από την μούχλα, μην επιχειρήσετε να την τρίψετε ή να την βάψετε, γιατί θα πολλαπλασιάσετε το πρόβλημα
Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Πηγή: mnn.com, paints-mihopoulos.gr, myboxinfo.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου